Важни съвети за прекрасна ливада

toolsВарианти тревни площи

За да получите желаната от Вас поляна, е наложително да селектирате коректната тревна смеска (комбинация от семена), примерно английски райграс или власатка. Има подходяща смес от семена за всеки един вид морава. А те реално могат да бъдат декоративни, спортни, обществени или просто други ландшафтни райони.

Поливане на поляните

Поляните биха могли да бъдат напоявани както на ръка – с маркуч и воден пистолет, така и автоматично – с пръскащи глави. В случай, че се полива през светлата част на денонощието, изпарява се част от водата, без да бъде използвана. Затова още по-често се използват по-интелигентни, ефикасни и спестявайки водни системи. Много широко разпространени са скриващите се пръскащи глави. Построяването на такава система за поливане Ви гарантира почивка години занапред, позволяващо удобно да поливате тревните площи с използването на едно копче или с телефон за напояване.

Обогатяване на тревните площи

С окосяването се вземат малка част от хранителните елементи на моравата. Споменатото би могло да е компенсирано благодарение на наторяване. Желателно е да се извършва през пролетта и есента, всичко зависи от нивото на натоварване на моравата, както и от вида наторяващ продукт, който сте използвали. На българския пазар все по-често се налагат гранулиране торове с дългосрочно действие – траеща няколко месеца.

Ъгли на поляна

За окрайчване на ливадата, доста удобен уред е ножица с акумулаторна батерия с дълга ръкохватка.

Подновяване на тревни площи

Като пролетта идва и тревата се раззелени, на отделни места е възможно да се задържат кафяви сектори. Те се фиксират благодарение на изрязване с ръчен инструмент (например лопата). Срязаното кътче може да се изпълни с чим. Различен метод е след премахване на сухите треви, да се разрохка почвата и да се сложат други семенца.

Техника на рязане

Всеки един път докато подкосявате, е необходимо да разменяте режещата посока. В противен случай абсолютно винаги ще натискате стъблото в една, единствена страна, а това води до значително по-лесно степване на моравата. Ако най-често подрязвате надясно, променете с подкосяване наляво. Често е нужно и на диагонал, ако разменяте посоките.

Разгледайте още: електрическа резачка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *